lördag 29 september 2012

This just in: Jag läste alldeles precis nyss att Cirkeln skall bli serie! Så här skriver Sara på sin blogg:

Berättelser från Engelsfors innehåller åtta magiska serieberättelser. Hemligheter från det förflutna avslöjas, och även ledtrådar om vad som komma skall. Vi får se gamla berättelser ur nya perspektiv, och får ta del av hittills okända historier. Vi får träffa De utvalda innan händelserna i Cirkeln, och efter händelserna i Eld. Och vi får möta den gäckande Mona Månstråle i egen hög person.
2 april 2013 släpps boken! Peppen!! 

Bokmässan och mina öron

Jag har återvänt från de döda! Efter vad som känns som evigheter av öroninflammation är jag bland de levande igen även om jag inte riktigt hör så bra än. Och det knäpper och susar mystiskt i vänster öra. Men hej! Ingen värk och ingen feber!
Jag passade på att åka till bokmässan i Göteborg också medan bloggen legat öde.
På bokmässan samlas författare, bokläsare, bibliotekarier och lärare och bokförläggare och en massa andra som gillar böcker. Man kan köpa böcker extra billigt och lyssna på författarna när de berättar om sina böcker och gå på seminarier om viktiga ämnen.
Jag kom hem med fjorton nya spännande böcker som jag vill läsa nu, nu, nu. Och jag träffade roliga människor. För det gör man alltid på mässan. Till exempel hittade jag min barndoms bibliotekarie, Gunilla som stod i Ölands monter. Öland är ett himla fint ställe, skall ni veta. Därifrån kommer också bokförlaget Vombat som ger ut barnböcker. Louise jobbar där. Hon gav mig två böcker och ett erbjudande om en kattunge. Jag tackade nej till den lilla röda katten men lovar att läsa böckerna och skriva om dem så snart jag kan.
Jag försökte också hinna med så många seminarier som möjligt men jag hade behövt flera, flera dagar. Men jag hann bland annat lyssna på en diskussion om varför det är så himla fint när gamla människor kan maila och söka på internet men jättedåligt när barn sitter vid datorn. Har ni tänkt på att det är så? Man kan vara skitbra på ett visst spel eller jätteaktiv på ett kul forum men det gills aldrig. Hör man någonsin en förälder skryta om vilken bana ens barn är på? Mina barn är verkligen skitbra på att spela TV-spel och jag är stolt över dem! De är skitbra på att läsa också i och för sig.
För läsning är viktigt. Kan man inte läsa kan man inte spela heller, eller hur? Man måste läsa instruktioner och manualer. Och faktiskt kan en bok vara lika rolig som ett datorspel. Men det vet ni ju. Att lyssna på när någon läser högt, en lärare eller ännu hellre en förälder kan var det mysigaste som finns. Men vissa böcker kan vara bättre att läsa tyst för sig själv, kanske till och med i smyg.

måndag 3 september 2012

Het

När jag var liten brukade jag låna några särskilda böcker på biblioteket ibland. Jag läste dem i smyg och gömde dem väl för mamma. Ni kan säkert lista ut vilken sorts böcker det var. Japp. Snusk!
Men det är inte helt lätt att komma över bra snusk. Hans-Eric Hellberg var länge ganska ensam om att skriva om sex för ungdomar och förutom hans böcker om Jonnie och Katarina fanns det mest snuskiga vuxenböcker som förvisso var spännande men lite överkurs för en elvaåring. Och så är det mycket fortfarande.
Visst, Katarina von Bredow är fin på snusk och visst finns det andra men det är svårt att skriva om sex för ungdomar. Eller snarare är det svårt att skriva om sex för ungdomar utan att vara problematiserande. Det skall finnas med krossade hjärtan, oro för graviditeter och annat elände och det vill man inte alltid ha. Ibland vill man bara ha det där snaskiga. Och allra helst något snaskigt man kan identifiera sig med. Och det kanske man inte gör med grottbjörnsfolk eller glittrande vampyrer.
Som en skänk från ovan kommer därför denna förträffliga samling berättelser ut i dagarna. Het består av tio olika berättelser av tio olika författare och de är allihop fantastiskt snuskiga och pirriga och sexiga och precis allt man kan önska sig. Man kan läsa i smyg då och då. Eller alla i ett svep, hungrigt frossande. Antingen hemma bakom en låst dörr eller i smyg bakom en bokhylla här på biblioteket om man inte vågar låna hem den.
Jag läser nöjt om kåthet, om kärleksrus och om sexuella fantasier. Och som jag gillar! Jag gillar till exempel Lisa Bjärbos novell som utspelas i ett klassrum och nästan helt i huvudpersonens huvud. Hon har precis upptäckt hur snygg och underbar klasskompisen är och nu kan hon inte tänka på något annat än honom och hans kropp. De sitter bredvid varandra och när ingen ser smeker de varandra under bänken och kan inte vänta tills lektionen är slut. Och Jenny Jägerfeldts som är bland det hetaste jag läst. Och Sara Ohlssons berättelse om lillebrors kompis som tydligen hunnit växa till sig och blivit himla snygg.
Jag gillar dem allihop och jag gillar själva blandningen. Jag tänker mig att alla kan hitta sin favorit oavsett om man tänder på killar eller tjejer eller inte ens har bestämt sig än. (Och oavsett man är 11 år, sjutton eller i mitt fall 37. )

Finns boken inne?