onsdag 21 mars 2012

ALMA matters?

Igår offentliggjordes årets ALMA-pristagare. ALMA firar 10 år i år och har genom åren delats ut till storheter som Philip Pullman och Kitty Crowther. Det delas ut till minne av Astrid Lindgren och är världens näst största litterära pris, bara Nobelpriset är större. I pengar räknat, vill säga. 
För hur många känner till det? Hur många bryr sig ens? Kommer årets vinnare Guus Kuijer locka tusentals nya läsare? Jag är tveksam.  För hur mycket vi som jobbar med det än bryr oss om barn- och ungdomslitteratur hamnar det alltid lite i periferin. Det blir en notis i kulturnyheterna, en uppgiven artikel i DN där Lotta Olsson beklagar att Kuijer är ganska tråkig.
Hur skall barnlitteraturen vinna mark om inte ens fem miljoner kronor kan ge den pondus? Jag vill ha större spektakel! Jag vill ha vadslagningsbyråer, ryktesspridningar och någon som ropar "äntligen"!
 För det borde vara skitstort, det här.  Astrid Lindgrens minne är värt mer än en notis. Guus Kuijer borde bli en lika stor stjärna nu som förra årets Nobelpristagare Tomas Tranströmer som direkt hamnade på nätbokhandlarnas topplista. Hur ser det ut på adlibris och Bokus idag? Kuijer lyser med sin frånvaro.  Även om Bokus faktiskt puffar för honom.

Jag skall också puffa lite. Läs Guus Kuijer, vetja! Han vann precis världens näst största litterära pris!
Den här boken, Boken om allting räknar han själv som sin bästa. Men jag gillar böckerna om Polleke bättre. 


söndag 18 mars 2012

Grattis Barbro Lindgren!

En av Sveriges och världens finaste författare fyller 75 år idag. Så passa på att läsa om dina gamla favoriter eller få en ny!
Barbro Lindgren har skrivit så många böcker att inte ens jag har läst alla. Hon har skrivit för väldigt små barn i böckerna om Max, för lite större om grisen Benny och för ganska stora barn i böckerna om Sparvel.

För full bibliografi klicka här. 




 Min favorit som jag aldrig tröttnar på är Loranga, Masarin och Dartanjang. Det är inte bara jag som aldrig tröttnar. Boken som först kom ut 1969 har genom åren blivit tv-serie, tecknad film och opera. Nu senast som serie. Helst skall man lyssna på den som ljudbok för optimal njutning. Men se till att skaffa den version där Toivo Pawlo läser. Inte den nya med Björn Kjellman.
Boken som egentligen är två handlar om en helt absurd familj som bor i ett hus mitt ute i skogen. Det är pappa Loranga som alltid bär tehuva som hatt, hans son Masarin som är en liten tjock kille som gillar bullar och sin krigarkniv och farfar Dartanjang som bor i ett litet hus bredvid för att inga baciller skall hoppa på honom. Han är livrädd för baciller. Inne i skogen, uppe i ett träd bor gammelmorfar som är så gammal att han har blivit en fågel. De hälsar på honom ibland och ger honom lite frön och en pilsner.
Som transport har de en galen giraff som äter upp allt i dess väg och ibland kommer tjyven Gustaf och hälsar på när han har fått ledigt från fängelset.
En dag kommer det  tusen tigrar till Lorangas och Masarins förtjusning och vips så är de deras! De matar dem med varmkorv.  Ja, ni förstår ju. Det här är helt galet och så roligt. Läs! Barbro Lindgren själv hävdar att det bygger på verkliga händelser.
Dagens boktips och dagen grattis: BARBRO LINDGREN! HURRA, HURRA, HURRA!                                    

Teveserien från 1975. Lyssna på Toivo Pawlo! Legendariskt!

Tecknad film från 2005:


måndag 12 mars 2012

Wiihiii!

Jag har en glad nyhet till alla som hellre spelar än läser. Eller som spelar också. Inom kort kommer du att kunna låna tv-spel här på bibblan. Jag har köpt så många som 30 stycken som ni kan slåss om. Till exempel Just dance som vi provkörde här på sportlovet. (Jag rockade. Naturligtvis.)
Håll ögonen öppna!

torsdag 8 mars 2012

Vinylprinsessan av Yvonne Prinz

Förutom böcker gillar jag musik en himla massa. Kanske inte fullt lika mycket som vinylprinsessan Allie gör men tillräckligt för att bli avundsjuk på henne.
Hela Allies liv handlar nämligen om musik. På fritiden lyssnar hon på gamla, raspiga vinylsskivor, bloggar på Vinylprinsessan och jobbar extra i en skivbutik. Allt detta gör hon i ett hemskt mysigt San Fransisco som nästan får mig att vilja flytta dit.
Sånt som inte rör musik brukar Allie inte bry sig om. Utseende, kläder och killar är mer bästa kompisens område. Tills M dyker upp. M som i Mystiska killen. Då börjar det plötsligt hända en massa grejer. Lite för mycket grejer till och med.
Det är musik, kärlek och lite action i form av otäcka rån men framför allt är det världens skönaste karaktärer. Jag älskar Allies mammas chef Ravi, en mycket korrekt professor, bästisen Kit och mamman och alla kunder som kommer in i butiken och så klart Allie själv. Det går inte att inte gilla henne.
 Däremot funderar jag på om man gillar den här boken lika mycket om man inte har ett brinnande intresse för musik och är lika nördig som Allie. Kanske. Jag vet inte. Däremot vet jag att du kommer älska den om du är det! För det gjorde jag.
P.S En vinylskiva är en stor skiva som fanns innan CD kom. Man spelar dem på grammofon och ljudet blir helt annorlunda än på Spotify. Liksom mera äkta. Så här ser de ut:

fredag 2 mars 2012

Hej Julia!

Under sportlovet har jag haft världens finaste kollegor här. Julia och Abigail har möblerat om, städat bokhyllor, ätit kinamat och varit söta i största allmänhet.
Julia läser en himla mycket också. Till exempel den här:


Ottolina och mysteriet med Skolspöket av Chris Riddell

Andra delen i serien om Ottolina Brown, mästare på förklädnad, och hennes ständige följeslagare herr Hubb, en liten hårig träskvarelse från Norge. Inget mysterium är för svårt att lösa för dessa två.

Ottolina stöter på en ny vän i parken, hon heter Cecily och har en egen häst. När Cecily åker till sin fina internatskola, Alice B Smiths skola för ovanligt begåvade, vill Ottolina också följa med. Herr Hubb är inte lika pigg på att åka bort, dessutom tror alla att han är Ottolinas hund och han blir inhyst med de andra skolbarnens husdjur – Cecilys häst, Brians osynliga hund, systrarna Wrights tucan, och sultanan av Phanangs håriga elefant. Cecily trivs inte i skolan konstigt nog. Men hon är väldigt bra på att berätta spökhistorier.
En kväll berättar Cecily en så läskig historia att hela skolan flippar ur. Alla blir jätterädda och kollar noga under sängen innan de går och lägger sig.Många av eleverna hör till och med konstiga ljud om natten.
Det här är en mysterium för Ottolina och sin trogne vän herr Hubb att lösa!
Följ med de två livliga vännerna och snart har du gått igenom ett till äventyr, det lovar jag! 
Ålder: 7-10