tisdag 28 februari 2012

Molnjägarna av Steven Hunt och David Richardson

Är du för gammal för bilderböcker, säger du? Inte en chans, hörru du. Den här boken är man snarare för liten för. Den är dyster och otäck, spännande och läskig och bilderna är steampunkigt snygga.
Molnjägarna utspelas i Bankerstad, en mörk och trist värld där det är förbjudet att drömma och tänka annorlunda.
 I Bankerstad bestämmer Bankern. För att hålla medborgarna i schack har han stulit deras fantasi. Men Alice är inte som alla andra. Alice vägrar sluta göra teckningar, vägrar sluta leta efter figurer i molnen.
Fantasifulla barn fångas och spärras in av Bankerns hantlangare Fångaren som är en av de äckligaste karaktärer jag har stött på. Han stinker något obeskrivligt och är täckt av krälande insekter som faller av honom hela tiden som mjäll.
Alice måste fly och till sin hjälp har hon pojken Spinner. Upp, upp över molnen flyger de i Spinners luftballong. Genom molnen till den värld som finns bortom Bankerstad. En värld fylld av färger. Men Fångaren är efter dem och han är arg.

I bokens trailer kan du se de snygga bilderna.

Kolla om boken finns inne här.


fredag 24 februari 2012

Kommer ni ihåg den där tävlingen Årets boktipsare?
Jag vann inte. Typiskt. Men vet ni, jag bryr mig inte så mycket om det. Visst hade det varit fantastiskt roligt att vinna ära och berömmelse och hundra böcker (!) men jag har vunnit så mycket mer under tävlingens gång. Alla era röster! De betyder så mycket för mig. För egentligen spelar det ingen roll vad en jury tycker. Viktigast är alla ni barn i Salem (och alla mina gamla kompisar i Nacka) som tycker att jag är världens bästa boktipsare och som läser böckerna jag tvingar på er! Det är ju för er skull jag vill vara bäst!
Puss och kram till er allihop! Ni vet vilka ni er.

(Och så tröstar jag mig med att bland flera tusen som från början var med blev jag en av de fem bästa. Ganska stort det med.)
(En annan tröst är att jag vet ju redan att jag är skitbra. Eller hur!)

onsdag 22 februari 2012

Bokrea!

Helst vill jag ju att ni kommer in till biblioteket och lånar era böcker förstås, men vissa böcker kanske man ändå vill äga. Jag är sån, i alla fall. (Jag vill äga alla böcker!)
Idag börjar årets stora bokrea och massor av bra böcker för nästan inga pengar alls ligger i stora högar i boklådorna. Så passa på!
Det är rätt fint att gå omkring i affären och klämma på alla fina böcker och trängas med andra bokälskare. Men om man vill ha sina böcker ännu billigare rekommenderar jag dig att köpa dem på nätet. De har dessutom ännu fler titlar i sin rea. Jag klickade hem två jättebeställningar, en från adlibris och en från Bokus.

Till exempel kan man köpa de första delarna i Tangshan Tigers för bara 39:-! Böckerna är skrivna av Dan Lee och går att läsa fristående men det är ju roligast att börja från början med Den stulna skatten. Här får man för första gången träffa Matt, Olivier, Shawn och Catarina som är experter både på kampsport och att lösa brott. Det är lagom lättläst och hur mycket action som helst!

Första boken om Darren Shan reas också ut för ynka 39 kronor. Skräckens cirkus är ett måste hemma hos varje vampyrälskare med självaktning. Jag har skrivit om den här.

Föredrar man mer romantik är Libba Brays böcker det bästa som finns. Ögat över månskäran är första boken om Gemma och  följs av Upprorsänglar och  Längtans rike. För 160 spänn är hela serien din och du kan sjunka ner i favoritfåtöljen och njuta av timmar fyllda med spänning, kärlek och övernaturliga världar och mystiska, hemliga sällskap allt på en engelsk internatskola i slutet av 1800-talet. Låter det inte ljuvligt?



fredag 10 februari 2012

Jakten på WondLa av Tony DiTerlizzi

Eva Nio är 12 år och har under hela sitt liv vistats under jord i något slags skyddsrum med en robot som enda sällskap. Av oklara skäl är all mänskligt liv utplånat ovan jord och Eva är ensam kvar. När det en dag börjar brinna nere i bunkern tvingas Eva lämna sin robot och ta sig upp till ytan. Till sin hjälp har hon en podd, ett slags datormojäng som har all information hon behöver. Desvärre är podden tämligen felinformerad och ingenting kan förbereda Eva på de varelser hon kommer att stöta på. Somliga är väldigt snälla medan andra vill samla in henne som museeföremål eller bara käka upp henne.
Förutom sin podd har Eva också en annan skatt. Ett stycke bevis på att andra människor skall finnas någonstans. Det är en bit av en papperslapp med texten WondLa på.
På något sätt skall hon hitta dem, de andra. Om hon bara klarar livhanken.
Den här boken ser avskräckande tjock ut men den är himla lättläst faktiskt. Texten är stor och luftig och det är jättecoola bilder på var och varannat uppslag. Och det är väldigt, väldigt spännande. Kul också!
Som en extra bonus finns det nycklar, hemliga ledtrådar gömda i boken. De kan du scanna in med din smart phone om du hittar dem!

onsdag 1 februari 2012

Tips!

påsklovet, torsdag 12/4 13-16  kommer Esbjörn Jorsäter hit till bibblan och lär oss att teckna. Han har gjort en hel mängd böcker om hur man tecknar manga, fantasy, djur och människor. Anmäl er på biblioteket! Det kostar 30 kronor för materialet och kommer att bli grymt!
Är du redan en proffsig tecknare tycker jag att du skall ställa upp i Rabén och Sjögrens Cirkeln-tävling! Hur föreställer du dig karaktärerna i boken? Rita din favorit eller en cool scen eller vad du vill!





När jag vaknar finns du inte av Cat Patrick

När London var fem år råkade hon ut för något så otäckt att hennes minne raderades. Hon minns ingenting av det förflutna. Däremot minns hon vad som kommer att hända. Är det torsdag i morgon kan hon lista ut att det var tisdag igår. Men hon minns det inte.
Nu är hon sexton år och går i high school och försöker vara som alla andra. Varje kväll innan hon somnar skriver hon ner vad som hänt under dagen, vad hon hade på sig, vad som hände i skolan och allt hon kan komma på. Det funkar ganska bra. Tills två olika saker inträffar. Hon minns en begravning som skakar om henne ordentligt. Och hon träffar Luke. Luke är vansinnigt snygg och London blir blixtförälskad. Men varför ser hon honom inte i framtiden?
Det är jättespännande att läsa hur London sakta men säkert pusslar ihop sina minnen och äntligen får reda på vad som hände den där dagen då hennes minne försvann.
Men framförallt är det här en alldeles rasande romantisk bok. Varje morgon när London vaknar har hon glömt vem Luke är och varje dag förälskar hon sig i honom på nytt.
Det är härligt tonårspirrigt och gripande och en perfekt kärleksbok med en liten touch av övernaturlig thriller. Underbart!

Finns boken inne?