tisdag 27 december 2011

Årets lyckligaste boktipsare!

Jag måste bara säga en sak. Även om jag inte vinner den där fina tävlingen Årets boktipsare så är jag världens lyckligaste boktipsare ändå. För först blev jag så glad att min fantastiska vän Petronella tyckte att jag var värd att nomineras och hon skrev en sån fin motivering att jag blev alldeles tårögd och sen att juryn tyckte att jag verkade så pass bra att de valde ut mig till final är ju också otroligt roligt. Men det som gör mig världens lyckligaste är att så många av er har röstat på mig! Alla nya kompisar i Salem som lånat böcker av mig hela hösten och gamla kompisar i Nacka som fortfarande minns mig och som gått in och röstat! Ni anar inte vad det betyder för mig! Jag är ju barnbibliotekarie i själ och hjärta och att få chansen att möta er, lära känna er och få vara den som ger er något av det allra bästa; nya älsklingsboken! Det är stort! Och beviset på att jag lyckas ibland ser man tydligt nu på boktipset. se! Det är fantastiskt fint!
Så tack alla barn i Salems kommun, tack alla peppande lärare och föräldrar och tack till alla gamla elever i Nacka!
Kram allihop och ha ett underbart jullov med en massa härlig julläsning. Så här såg (kanske) min julgran ut:

onsdag 14 december 2011

Antiloper av Ester Roxberg

Minns ni som jag grät till filmen Jag saknar dig i höstas? Hysteriskt!
 Lika mycket grät jag när jag läste den här boken. Ellen och Astrid är bästa vänner. Så där nära som man bara kan bli. Astrid berättar om hur de lärde känna varandra, om deras drömmar om framtiden, om deras nu. I deras nu finns bara Astrid kvar. Ellen lever inte längre. Det är jättesvårt och hemskt att läsa. Och jättesvårt och hemskt för Astrid att se på hur Ellen mår sämre och sämre men inte ber om hjälp. Och jättesvårt och hemskt för Astrid att tvingas leva vidare sen. Utan sin bästa vän. Utan Ellen. Hon var ju hennes syre.
Det här är så rasande starkt att jag knappt vågar be er läsa. Men det är klart att ni skall. För det är så rasande skitbra också. Det är viktigt att läsa till och med! Det är viktigt att fundera över hur man kan göra när ens bästis eller någon annan är deprimerad eller mår dåligt. Om man som Astrid inte förstår signalerna förrän det är försent är det förstås omöjligt men blunda aldrig!! Fråga hur det är! Visa att ni bryr er! Alldeles för många ungdomar i Sverige mår skit och vill dö och det skall inte behöva vara så.
Läs den här boken och försök förändra sen det lilla just du kan! Efter du har torkat bort alla tårar, förstås.

Boken står i hyllan Unga vuxna och vår ungdomsbibliotekarie Malin tyckte lika mycket om den som jag och köpte in den i klassuppsättning så kom och låna!

Finns den inne?

måndag 12 december 2011

Zombies är tveksam glassläsning

 De vassa tändernas skog av Carrie Ryan handlar om Mary som bor i en by mitt i skogen, omgärdad av höga stängsel. Utanför flockas de oheliga, ständigt på jakt efter nytt människokött att infektera. De står där och rycker och sliter i stängslet med sina äckliga zombiefingrar och jag blir riktigt rädd för dem. Men utanför byn, bortom skogen? Där skogen tar slut, finns det andra männsikor där? Fler som överlevt zombieepedemin? Mary kan inte sluta hoppas och drömma om ett liv utanför byn. En dag sker katastrofen och de oheliga bryter sig in. Det blir ett blodbad med så mycket splatter och gore att jag tillfälligt ställde ifrån mig min glass. När anfallet är över är bara ett fåtal människor kvar vid liv. Mary, hennes bror, hennes bästa vän och de två män som älskar henne. Tillsammans ger de sig av. Ut.
Det är är riktigt spännande och riktigt otäckt. Lite romantisk är den faktiskt med.
Vi har den i ungdomsrummet men jag tycker nog att den kan funka i sexan också. Om man är ganska bra på att läsa och inte så rädd för zombies!
De vassa tändernas skog är första boken av tre och den första som översatts till svenska. Jag väntar i spänning på del två som är på gång!

Finns den inne?

onsdag 7 december 2011

Och rösta på mig här!

Det går jättesnabbt och jag blir jätteglad! Man behöver skaffa ett konto eller använda ett facebook-konto. Men det går fort och lätt och går att tas bort sen när man har röstat.

http://www.boktipset.se/forum/forum.cgi?post=252725

Läs om mig här!

Karin Cellton


Karin Cellton är barnbibliotekarie och driver bloggen skrackodlan.blogspot.com. Hon är nominerad till Årets Boktipsare av Petronella Kling med motiveringen:
”Karin arbetar som barn- och ungdomsbibliotekarie i Salem i Stockholm. Hennes mission är att få alla hon möter i och utanför arbetet att älska böcker lika mycket som hon gör. Med sitt genuina intresse för de människor hon träffar och sitt gigantiska hjärta lyckas hon alldeles förträffligt. Efter ett besök på Karins bibliotek kommer den mest motsträviga unge att gå därifrån med en bok. Och läsa den. Och älska den. För Karin har en i det närmaste övernaturlig talang: Hon kan på rekordtid lista ut vilken bok som passar vem och övertala personen i fråga att läsa densamma.”
Namn: Karin Cellton
Ålder: 36
Yrke: Barnbibliotekarie
Bor i: Nacka
Familj: Två söner och deras pappa, två föräldrar, en syster, en sambo och nästan fem tusen böcker.
Gillar: Viktoriansk porr, skräck och Morrissey
Gillar inte: Höga höjder, lakrits och silverfiskar
Favoritförfattare: Sarah Waters
Favoritplats: Hemma, helst i sängen med en pojke på varje arm och en högläsningsbok

Varför tror du att du har blivit nominerad?
Rent spontant hade jag ingen aning. Jag blev helt överrumplad, jättesmickrad och otroligt glad! Men jag tror att det beror på att jag har fantastiska vänner som tycker om mig. Och för att jag är en riktig sådan där eldsjäl som hela tiden försöker få andra att älska böcker lika mycket som jag. Det är bland det bästa som finns att hitta rätt bok till rätt person och få göra nya läsare. Särskilt om det är en tjurig 12-årig kille som säger sig hata att läsa först.
Vad betyder läsande för dig?
På ett personligt plan betyder det allting för mig. Det är hela min identitet. Jag läser. Annars skulle jag inte veta vem jag var. Men det betyder också demokrati, underhållning, kvalitetstid med sina barn och en tusen andra saker. Det är viktigt att läsa för att öka sin förståelse för andra människor, för att behärska språket ordentligt och framförallt för att det är roligt.
När du tipsar om böcker, hur gör du för att pricka så rätt att just människan du har framför dig får en bok som passar just honom/henne?
Det är jättelätt! Jag frågar bara vad hon brukar gilla att läsa, vad hon läste sist eller vad hon skulle vilja läsa om. Gillar personen inte att läsa alls frågar jag vad hon i så fall brukar göra och sen kommer jag (nästan) alltid på den perfekta boken. Jag har ett enormt bibliotek i huvudet!
Har du någon drömkombination människa + bok? Finns det t ex en känd person som du gärna skulle vilja ge ett boktips till? Vilken bok skulle det i så fall vara och till vem?
Ni vet hur ens kompisar ofta gillar varandra eftersom man väljer att umgås med lika bra människor? Jag tänker att Amanda Palmer som är min favoritsångerska borde gilla Sarah Waters Tipping the velvet som är en av mina favoritböcker. Fick jag chansen skulle jag tipsa henne om den. Dels för att testa min tes men också för att jag är övertygad om att hon skulle gilla den.
Kan du bli ”snål” med en bok så att du struntar i att tipsa om den för att få behålla den för dig själv?
Tvärtom! Jag missionerar ständigt. Har jag läst något fantastiskt unnar jag alla andra att få ta del av det också. (Inte bara unnar förresten. Jag kräver!)
Vilken är den bästa bok du läst a) det senaste året? b) över huvud taget?
Jag hade en helt ljuvlig läsupplevelse i somras. Jag satt i skuggan på olika uteserveringar i Dubrovnik och plöjde flera av Carol Goodmans böcker. Ingen av dem är nog den bästa bok jag läst men det var den bästa läsningen. Emellanåt badade jag, strosade runt i vackra gränder och kanske sade något till min pojkvän men mest läste jag. Ostört och lustfyllt precis som det skall vara. Bästa boken någonsin däremot är Missne och Robin av Inger Edelfeldt
Har du själv fått ett boktips som betytt extra mycket?
1982 var jag sju år och fick Inger Edelfeldts Missne och Robin av min mamma. Den kom att bli den viktigaste boken i mitt liv då den för alltid formade mig som läsare. Sedan den boken letar jag ständigt efter böcker som ger mig samma känsla. Missne och Robin har följt mig genom livet. Jag har skrivit uppsatser om den, läst den högt för folk jag varit kär i och drömmer fortfarande om att en dag hitta en skälmsk tjärnalv att förälska mig i.
Vilken bok har du läst flest gånger? Svara ärligt.
Jag svarar med samma bok på varje fråga. Kan tyckas enformigt förstås men sanningen är att det är Missne och Robin här också. Jag har säkert läst den tjugo gånger!
Vilken bok har du skrattat högt åt när du läst?
Jag tror faktiskt inte att det har hänt någon gång! Jag gillar inte roliga böcker och undviker liksom dem. Men lett en massa har jag ju gjort. (Och kanske fnittrat lite fånigt.) Amanda Svensson debut Hey Dolly log jag åt hela tiden och ville göra kylskåpsmagneter av var och varannan mening.
Vilken bokkaraktär skulle du helst vilja träffa?
Jag tänker inte svara Missne här! Jag har ju läst andra böcker så rimligen borde jag ha fallit för andra karaktärer. Ja, den galne Hattmakaren i Alice i Underlandet förstås! Han vore nog den allra ljuvligaste bekantskapen!
Om man fastnar i en period av ickeläsande, har du något tips på hur man kan komma igång igen?
Jag har aldrig drabbats av det själv men jag skulle låtsas att det var förbjudet att läsa. Allt som är farligt och förbjudet är ju omöjligt att låta bli!
Vem skulle du nominera till Årets boktipsare?
Helena Dahlgren som bloggar på Dark places. Hon skriver fantastiskt bra och har oklanderlig smak. Hon är den enda jag känner som kan ge mig boktips.

tisdag 6 december 2011

Rösta på den snällaste bibliotekarien du känner!

Jag har blivit nominerad till Årets boktipsare! Tycker du också att jag är bra på att tipsa om böcker så blir jag jätteglad om du röstar på mig!
Det kan du göra här:
http://www.boktipset.se/forum/forum.cgi?post=252725

måndag 5 december 2011

Krigarprinsessans hemlighet av Zizou Corder

Människobarnet Halo spolas i land på kentaurernas ö och växer upp som deras. Hon älskar sina föräldrar och sin bror men undrar ibland ändå varifrån hon kommer och vem hon är.
En dag kommer det människor till ön och de fångar in Halo och tar henne med sig bort från hennes familj och allt hon känner till. Men Halo är stark och bra på att simma och lyckas fly från båten. Hon simmar i timmar, springer i dagar men ramlar till slut så illa att hon slår sig medvetslös. Leonidas från Sparta hittar henne och trots att han är tränad att döda och inte visa mänsklighet annat än mot sina egna soldater räddar han livet på henne.
I Sparta rustar man för krig. Alla pojkar tränas till soldater och alla som inte är spartaner är fiender. Att Halo plötsligt dyker upp i staden utklädd till pojke ställer minst sagt till det för dem båda två.
Den här boken handlar jättemycket om att ta reda på vem man är. Den handlar om vänskap, lojalitet och blodsband. Det är spännande från första sidan och jag älskar hur varje kapitel inleds med en liten bild på en kentaur. Jag älskar hur den grekiska mytologin och det antika Grekland blir levande medan jag läser och jag älskar Leonidas. Så modig, stark och säkert snygg också. Jag vet att det kommer en uppföljare. Gissa om jag skall läsa den!

Kolla om boken finns inne!

fredag 2 december 2011

De magiska tolv: Uppdraget av Michael Grant

Michael Grant är mest känd för sin serie Gone, riktigt otäcka ungdomsböcker som jag aldrig kan sluta tala väl om. De magiska tolv är en helt annan typ av bok. Framförallt riktar den sig till yngre barn.
Den är förstås grymt spännande men där Gone är läskiga är den här rolig. Jag brukar inte gilla roliga böcker. Eller snarare brukar jag inte tycka att roliga böcker är roliga. Men den här är verkligen det! Utan att för dess skull förta spänningen. Och det är svårt! Men Grant lyckas så klart som den briljante berättare han är.
Boken handlar om Mack, en ganska vanlig tolvåring som lider av en massa fobier. Han är livrädd för hav, hajar, dockor, sprutor och en lång lista på andra grejer. Han är däremot inte rädd för mobbare. Dem brukar han i stället busa med. En dag spårar buset ur och det slutar med att han tvingas rädda livet på en av de värsta mobbarna, Stefan. Mack finner sig nu stå under Stefans beskydd och det är bra visar det sig. För en vapendragare är nämligen bra att ha när tusentals år gamla trollkarlar talar om för en att man är en av några magiska tolv som skall rädda världen från onämnbar ondska. Mack har alls ingen lust att rädda världen. För det första har han ett viktigt matteprov snart och för det andra är han ju rädd för nästan allting. Han har dock ingenting att säga till om så tillsammans med Stefan som ändå inte har något annat för sig beger han sig av för att söka rätt på de andra elva tolvåringarna. Men ondskan är dem på spåren och Mack tvingas genomlida flera av sina värsta fobier.
Det blir fantastiskt spännande och hur kul som helst. I helgen tänker jag kasta mig över del två som heter Fällan. Jag rapporterar nästa vecka!