onsdag 30 november 2011

Skuggorna av Jacqueline West

Igår kväll satt jag i min favoritfåtölj, drack te och åt mjuk pepparkaka och tindrade lite i skenet av adventstjärnan i fönstret. Myset blev komplett med den bästa boken just nu, Skuggorna av Jacqueline West som är första delen i den nya serien Annanstans.
Olive och hennes föräldrar har flyttat in i ett stort, gammalt hus. Olive har lov och medan föräldrarna är på sitt arbete passar hon på att gå på upptäcktsfärd i huset. De har köpt det fullt möblerat så det finns mycket att titta på. Särskilt på väggarna där det överallt hänger tavlor. Alla verkar de vara målade av samma konstnär. I ett rum hittar Olive ett par märkliga glasögon. De är så fina att Olive inte kan låta bli att sätta på sig dem och med glasögonon på ser hon tavlorna på ett helt nytt sätt. Tavlorna blir levande och motiven rör sig. Hon ser hur regn faller, hur träd svajar i vinden och hur människor blinkar åt henne. Olive tror knappt sina ögon men så börjar ett porträtt att tala med henne och i en annan tavla ser hon en pojke som ser olycklig ut. Pojken heter Morton och är fast i den värld som finns inuti tavlan. Världen Annanstans. Med hjälp av glasögonen kan Olive ta sig in och ur tavelvärldarna för att försöka rädda Morton och huset och sig själv undan en ond trollkarl som levde i huset för länge, länge sen men som finns bevarad i tavlorna. Till sin hjälp har hon tre talande katter. Eller? Kan hon lita på dem?
Den här boken är så himla bra att jag saknar ord. Det är en riktig gotisk berättelse som påminner om en annan favorit, nämligen Coraline av Neil Gaiman. Kanske har ni sett filmen? Också himlans bra.
Det är mys-rysigt och suggestivt och spännande och jag önskar mig  såna här glasögon i julklapp! Och förstås del två som tyvärr bara finns på engelska ännu.

Har vi boken inne?

måndag 28 november 2011

Spegelns hemlighet av Ewa Christina Johansson

Den ser kanske ut som en helt vanlig bok om tjejer men låt er inte luras. Det här är så läskig skräck man kan önska sig!
Ella hittar en gammal spegel på loppis som hon inte kan motså. Hon vet inte varför egentligen för den är trasig och inte ens särskilt fin. Men hon bara måste ha den! Hon övertalar sin mamma som låter henne ha den nere i källaren. Där nere står den i mörkret och liksom lockar Ella till sig.
En kväll är Ella och hennes tvillingsyster Ida ensamma hemma och går ner för att undersöka spegeln. Ida lutar sig fram och ser djupt in i spegeln och plötsligt är hon borta! Som uppslukad! Ella vet inte vad hon skall ta sig till. Hur skall hon hitta sin syster igen? Vad vill spegeln egentligen?
Läskigt och spännande är det som sjutton och vad du än gör så var inte ensam hemma när du läser den här boken och gå för guds skull inte och spegla dig i några antika speglar sen! HU!

Finns boken inne?

tisdag 22 november 2011

Hurra!

Årets Augustpris tilldelades Pojkarna av Jessica Schiefauer!
Augustpriset är ett jättefint svenskt pris som en bok kan vinna och det är uppkallat efter en av Sveriges största författare August Strindberg som levde för ganska länge sen.
Det delas ut varje år till en barnbok, en vuxenbok och en faktabok för vuxna. Här kan du läsa mer om priset.
Jag hejade jättemycket på Pojkarna för den är förskräckligt bra! Men man skall vara ganska stor för att läsa den. Jag tänker att man nog borde gå på högstadiet. Inte för att den är svår att läsa men den kan vara svår att ta till sig. Den handlar om några tjejer som upptäcker ett elixir som förvandlar dem till pojkar om nätterna. Som pojkar kan de göra en massa saker de inte kan som flickor och de behöver aldrig vara rädda för att  killar skall tafsa på dem eller kalla dem dumma saker som hora. Boken handlar mycket om skillnaden i hur pojkar och flickor får vara och att inte vilja bli behandlad utifrån sitt kön. Och att inte vilja bli vuxen.


De böcker som Pojkarna tävlade med var:

Konstiga djur av Lotta Olsson som är en kul och samtidigt lärorik historia om Myrsloken som känner sig jättekonstig. Han undrar om han kanske är världens konstigaste djur. Tillsammans med sin förnumstiga vän Hasselmus utlyser han en tävling om vem som är det allra konstigaste djuret. Bidragen strömmar in och det visar sig vara jättesvårt att välja. Alla djur är ju konstiga på sitt sätt. En lättläst bok med roliga bilder av Maria Nilsson Thore!

Petras prick av Maria Nilsson Thore är en mysig bilderbok om det lilla djuret Petra som plötsligt saknar en av sina prickar. Var har den tagit vägen och varför vill den inte sitta fast på Petras päls längre?
Vita Streck och Öjvind av Sara Lundgren är nog den vackraste bilderbok jag har läst och var min andra vinnarfavorit. Varje uppslag är ett konstverk och berättelsen om kärlek är himla fin.

Jag är glad att Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren inte vann. Inte för att den inte är skitbra. För det är den. Jag älskade den och längtar fasligt efter nästa del. Men den har redan fått så mycket uppmärksamhet, tycker jag. Den behövde liksom inte få det här också. Men om någon missat den måste ni genast läsa! Här kan ni läsa min recension av Cirkeln. 

Den sista boken som var nominerad till Augustpriset har jag faktiskt inte läst än. Det är I den tysta minuten mellan av Viveka Sjögren och den verkar bra. Är det någon som har läst och kan berätta för mig?

Kolla om någon av böckerna finns inne på biblioteket!

torsdag 10 november 2011

Mirakel av Renate Nedregård

Nå, följer ni Idol?
Alla som ställer upp i tävlingen Idol drömmer nog om samma sak; att bli kändis. För Rakel slår denna dröm in. Rakel är sjutton år, sjunger i en gospelkör i Bergen i Norge och har en liten crush på körledaren, umgås med sina kompisar och tror på Gud. En ganska alldaglig tjej med andra ord. Förutom att hon har en fantastisk sångröst. På ett körläger upptäcks hon och får chansen att vara med i Idol.
Att läsa den här boken är ungefär som att följa Idol. Vi får vara med i alla deltävlingar då kompisar röstas ut och Rakel stajlas om för att passa teve-publiken. Hon har till en början svårt att se sig själv höra hemma där men ju bättre det går i tävlingen desto mer självsäker blir hon. I stora finalen kommer hon tvåa och ett nytt liv väntar; livet som popstjärna. Men hur får man det gå ihop med den man var innan? Och de gamla kompisarna. Vart blir de av?
Boken varvar återblickar från Rakels tidigare liv i kören och det jetset liv med fester, konserter och paparazzi-fotografer hon lever nu och samtidigt läggs pusslet Rakel. Både för henne själv och för läsaren.
 Jag tror att alla som gillar Idol kommer gilla den här boken. Alla som brukar läsa skvallertidningar och vet allt om Justin Bieber och Miley Cyrus och vill veta hur det är att vara kändis på "riktigt".Jag tyckte att det var lite kul också med en kristen tjej som huvudperson. Man möter dem inte så ofta vare sig i verkligheten eller i böcker. Nu känner jag en!

Tove Styrke kom trea i Idol. Minns ni?

onsdag 2 november 2011

Hej Daniella!

Lagom till Halloween blev jag fasligt sjuk och var borta för världen. Jag har inte ens orkat läsa. Tur då att det finns andra som gör det. Som Daniella.


Hej Karin!

Jag har läst ut boken ”För bra för att dö
av Christina Wahldén.
Den handlade om: Tjejen Stella vill dö för att hon blir mobbad i skolan och hon är ledsen.
Vågar inte ställa sig på vågen för att hon är så tjock.
Hon träffar en kille på chatten som också vill dö.
Hon får reda på att den killen går i hennes skola.
Dom ska dö tillsammans men på alla sätt dom än försöker att dö på så lyckas dom inte. Till slut så orkar hon inte så hon tänker man lever bara en gång och det livet får man väl leva med!
Jag tyckte den var sorglig för att ingen människa ska lida av att leva och vilja dö!
Vill gärna få tips av sådana här böcker, det passar till mig!!!
Tyckte verkligen att den var superbra. Det var spännande om hon skulle dö eller inte!
MVH: Daniella Ibstedt!

Om du som Daniella gillar den här typen av böcker rekommenderar jag Jag finns av Maja-Maria Henriksson. Den är förfärligt sorglig och jobbig att läsa. Extra jobbigt för att den är sann. Boken bygger på författarens eget liv. Huvudpersonen heter Johanna är fjorton år och misshandlas både psykiskt och fysiskt av några killar i skolan. Hemma misshandlas hon av sin mamma. Det är bok om ångest men också om mod och överlevnad. Om att våga finnas trots att alla säger att man inte duger.